3 Mayıs 2011 Salı

Ihlara Vadisi

Aksaray Ili, Ihlara Kasabasi’nda ve Hasan Dagi’nin kuzeydogusundadir. Eski adi “Peristremma” olan 14 km. uzunlugundaki Ihlara Vadisi’ni bastan basa kat edip, 100-200 m. derinlikte bir kanyon olusturmus olan Melendiz Çayi önce kuzeybatiya Selimiye Kasabasi’na, daha sonra ise Yaprakhisar ve Belisirma köylerinin, Ziga kaplicasinin bulundugu genis vadiye ve Tuz Gölü’ne yönelmektedir.
Ihlara Vadisi bir yerlesim yeri olmaktan çok bir dini merkez olarak ön plana çikmistir.
Dönemin din anlayisini tasvirleriyle ve mimarisiyle canlandiran, freskli veya fresksiz tek ve çift nefli kapali veya açik Yunan haç planli ve de sapel biçimli kayaya oyulmus çok sayida kilise, vadinin dik yamaçlarinda sagli sollu yer alarak ortadan akan Melendiz Çayi’nin sulariyla bütünlesmektedir.
Vadi, dogal yapisi itibariyla IX. yy. dan itibaren kesisler ve rahipler tarafindan çok uygun bir inziva ve ibadet yeri olarak, savas döneminde ise gizlenme, korunma yeri olarak kullanilmistir.
Bugün görülebilir durumda 14 kilise mevcuttur. Bunlardan 10 kadari canliligini ve renk uyumunu korumaktadir ve halen gezilebilmektedir.
Vadide yer alan kiliselerde “Hz. Isa’nin Dogumu”, “Müjde”, “Ziyaret”, “Misir’a Kaçis”, “Son Yemek” gibi konularin islendigi freskler bulunmaktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder